Meglátja a világ Tutankhamon arcát (Videó)

Mióta megtalálták a sírját, csak háromszor vették le a múmia halotti maszkját. Most azonban bárki megláthatja a háromezer éve, rejtélyes körülmények között meghalt gyermekfáraó arcát.

Forrás: Index.hu Zrt.

Az ókori Egyiptom leghíresebb uralkodója, a gyermekfáraó Tutankhamon arcát az utóbbi háromezer évben nagyjából ötven ember láthatta a híres arany maszk nélkül; most azonban kiveszik a szarkofágból a múmiát, és külön őrzik meg az utókornak. A kutatók szerint erre azért van szükség, mert a szarkofágban nem tudják megfelelően megóvni a meleg és a nedvesség károsító hatásától a testet.

A maszk, és az arc, ami mögötte vanTutankhamon időszámításunk előtt 1333 és 1324 között uralkodott, mindössze kilencévesen került a trónra. Uralkodása messze nem volt olyan meghatározó, mint amilyen híres a sírjának felfedezése után lett. Amikor 1922-ben Howard Carter brit régész megtalálta, a gyermekfáraó sírja érintetlen volt, ami szinte példátlan a sírrablók által felprédált egyiptomi Királyok völgyében. A felfedezés sajtóvisszhangját tovább növelte, hogy a régészek közül néhányan homályos körülmények között haltak meg később. A fáraó átkának története hamarosan az egyik legismertebb városi legenda lett világszerte, Tutankhamon arany halotti maszkja pedig a leghíresebb lelet az ókori Egyiptomból.

A CNN “kommentár nélküli” felvételei az eseményről

Carter csapata 1922-ben darabokra vágta és kivette a múmiát a szarkofágból, majd 1926-ban a testet visszahelyezték oda, és azóta összesen három alkalommal vették le a maszkot, röntgenes vizsgálatokhoz. Egy ilyen vizsgálat alapján állították sokáig azt a tudósok, hogy a fáraó gyilkosság áldozata lett - egyes történészek szerint azért, mert megpróbálta visszatéríteni a birodalom népét a többistenhitre, miután elődje, IV. Amenhoteph fáraó bevezette az egyistenhitet, Amon-Ra, a napisten kizárólagos imádatát. Azóta több teória is közszájon forog a fáraó halálával kapcsolatban.

A fáraó légkondicionált vitrinben biztonságba helyezett múmiáját Luxorban tekinthetik meg az érdeklődők. (Forrás: Index.hu)

További képek itt találhatóak >>

Sok minden Tutankhamon fáraóról >>

Hozzászólások

17 Hozzászólás | “Meglátja a világ Tutankhamon arcát (Videó)

 1. renata | 2008. április 28. 17:23

  Lenne egy kérdésem. Szeretnék többet megtudni Tutankhamon házasságáról, és hogy hol van a felesége Anaksunamun mumiája eltemetve? Elöre is köszönöm ha megirja a választ.

 2. Lukács Eszter | 2008. szeptember 23. 10:34

  Érdekelne,hogy Tutankhamon mibe helt meg?!Biztosan van valami elmélet!Előre is köszönöm a az információt.

 3. Lukács Eszter | 2008. szeptember 23. 10:35

  Elnézést a hibáért!

 4. Vrs Attila | 2008. november 15. 22:47

  n anaksunamunrl kerestem informcit, de szinte semmit nem talltam. Megksznnm az esetleges segtsget. Ksznm.

 5. kamikaze | 2008. december 1. 16:33

  tutankhamon abba halt meg,hogy harci kocsijáról leesett amikor vadászott eltörte a lábát és a seb elfertőződött.(nofertiti tutankhamon trónralépése után néhány évvel megátkozta.

 6. renata | 2008. december 2. 13:58

  Ez csak egy elmélet hogy harci kocsiról leesett lehet hogy csatában szerezte a sebet. Nem tudni pontosan miben halt meg több halálra utaló jelet is találtak Például: a fején egy fejre mért ütést.
  Tutankhamon 19 éves korában halt meg.
  A halála után Ankheszenamon ( a felesége) Levelet küldött a Hettita királynak hogy küldje el az egyik fiát akit elvehet. Egy kis időn belül el is küldte de nem érkezett meg.
  Egyiptom határán találták meg megölték. ( egyesek szerint Ay ölte meg hogy ö lehessen a fáraó.
  Ez is történt elvette Ankheszenamont és ö lett a fáraó. Ezután Ankheszenamonról semmit nem hallottak. Ezek szerint meghalt.
  Nagyából ennyi. (Anyit biztosan tudni hogy Ankheszenamon és Tutankhamon szívből szerették egymást) Erre a Tutankhamon sírjában látott tárgyak és képek utalnak.
  Nagyából ennyi.

 7. renata | 2008. december 2. 14:00

  Akit érdekel még több érdekesség Tutankhamonról nézzen fel a http://hu.wikipedia.org/
  ott sok érdekesség van a keresőbe beírod Például:
  Tutankhamon nevét és kiad egy csomó érdekességet.

 8. renata | 2008. december 2. 14:03

  Ja és Nofretiti Tutankhamon anyja volt és egyetalán mi ez a hülyeség hogy megátkozta ilyenről nem is olvastam ez egy téves infó.

 9. kmaikaze | 2008. december 4. 11:48

  Nofertiti tutankhamon mostoha anyja volt.A Tutankhamon anyja:Kia ekhanton(tutankhamon apja)egyik ágyasa volt.nofertitinek nem volt fiú utódja csak jónéhány lány pl:ankheszenamon tutankahamon féltestvére(felesége).

 10. renata | 2008. december 4. 17:28

  Igen ez igy van de mégis Nofertiti nevelte fel Tutankhamont. Ankhesenamun Tutankhamon féltestvére volt ezt én is tudom, de öt választották meg feleségének és hűen szerették egymást.

 11. kamikaze | 2008. december 5. 15:44

  http://www.ashmolean.museum/gri/carter/HomePage.html#044:tutankhamon kincseiről fénykép vagy(és) rajz,leírás amiket Howard Carter készített a napokban találtam neten ha valakit érdekel.

 12. kovács anna | 2008. december 27. 18:19

  BŐVEBBET SZERETNÉK TUDNI ANAKSUNAMUNRÓL

  KI VOLT Ő?

 13. renata | 2008. december 28. 12:59

  Anheszenamon-nak irják nem Ankesenamunnak de Ankeszenamon-nak ejtik de ez lényegtelen. Szóval Tutankhamon felesége volt Anheszenamon. Még kiskorukba a szüleik már megegyeztek a házasságukról. Anheszenamon Tutankhamon mostohatestvére volt. Tutankhamon Ehnaton és egyik felesége Kia fia volt. Kia Ehnaton másodfeleségei közé tartozott- a fő királyi feleség a gyönyörű Nofretiti volt. Anheszenamon Ehnaton és Nefertiti lánya volt.

 14. renata | 2008. december 28. 13:08

  Tutankhamon és Anheszenamon nagyon szerettték egymást ezt a Tut. sirjában talált tárgyakból következtetjük pl: a királyi szék amin a házaspár látható amint Anheszenamun Tut. vállát oljozza be.
  Vagy a házaspárt ábrázoló mécses amit ha meggyújtunk feltünik a házaspár ilyenek.
  Tut. 19 éves korában halt meg és Anheszenamun egyedül maradt és félt hogy Ai kezére jut és elkell vennie. Anheszenamun irt egy levelet a Hettita királynak hogy küldje el az egyik fiát kis vacilálás után (ezt azért irom mert elöször nemküldte el hanem levelet irt hogy furcsának találja a kérését.) Szóval elküldte és nem érkezett meg Egyiptom határánál megölték. A vége persze az lett amitől Anheszenamon tartott el kellett vennie Ai-t igy is lett. Az hogy ezután mi lett vele nemtudni nincsenek feljegyzések vagy tárgyak arról hogy mi történhetett még a sirját se találták meg ( nem emlitik hogy megtalálták volna pedig Tut és az apja Ehnaton is a királyok völgyében van eltemetve persze a királyok völygyét annak nem minden részét tárták még fel, és sok olyan helyvan amit még nem tártak fel. Nagyából ennyi, röviden és tömören

 15. renata | 2008. december 28. 13:26

  Aki a neten szokot vásárolni nézze meg ezt az oldalt azon van egy jó Tutankhamon könyv azt érdemes megvenni én azt kaptam karácsonyra.
  Itt az oldalcim: http://www.eastonebooks.com/

 16. judit | 2009. március 2. 18:55

  Sziasztok,egy másik jó könyv:Jaromis Malek:Tutankhamon kincsei.Rengeteg érdekesség,és az eredeti régészeti feljegyzések,rajzok hű másolatai.Minden oldalban zsebek vannak,benne a papírok,szerintem lenyűgöző.

 17. Fáraó szerető | 2009. szeptember 21. 16:02

  megszeretném kárdezni hogy a 2 gyerekmúmia Tuthankamon és Anheszenamon gyermekei voltak?

Írd le a véleményed, kérdésed!: