Vasút, taxi, autó, busz, és metró

Autókölcsönzés

Kairóban és Alexandriában a nagy nemzetközi autókölcsönző-vállalatok többsége megtalálható. A helyi autókölcsönzőknél gyakran sokkal kedvezőbb árat lehet kialkudni, ezért érdemes egy kis időt áldoznunk a tájékozódásra. Különösen jó ötlet autóbiztosítást kötni, hogy megvédje magát a többi vezetőtől.

Taxik

A jelentősebb városokban sok taxi vállal személyszállítást. Néhány egyszerű szabály, amelyet érdemes betartani, hogy az út zökkenőmentes legyen:

  • Utazás közben kísérje figyelemmel azt, hogy éppen merre járnak.
  • Ne fogadja el, ha a vezető az utazás megszakítását javasolja.
  • Még indulás előtt egyezzenek meg az útvonal árában.
  • Érdeklődjön a szálloda recepciósától, hogy mennyibe fog kerülni az út.
  • A közvetlenül a szálloda előtt várakozó taxik akár kétszerannyit is elkérhetnek egy útért, mint mások, ezért érdemes elsétálni a legközelebbi taxiállomáshoz.

Vasúti közlekedés

A vasút az egyik legjobb módja annak, ha Egyiptom fontosabb városai között utazunk. Három járattípus létezik: a személy, az expressz és a „turbó”. Az utóbbi  kettő lényegesen drágább a személyvonatnál, de úticélunkat jóval gyorsabban elérhetjük velük. Ugyanígy plusz költséget jelent, ha I. osztályú, légkondicionált kocsiba váltunk jegyet. A “turbó” vonat két óra alatt ér Kairóból Alexandriába.

A metró

Kairó vadonatúj metróhálózata több kilométer hosszan fut a város alatt. Jelen pillanatban két vonal üzemel, egy új vonal építés alatt áll, kettő pedig előkészítési szakaszban van. A kairói metró tiszta és kényelmes, és ez a legjobb mód arra, hogy elvegyüljünk az egyiptomi főváros forgatagában. Vegyük figyelembe, hogy az első kocsit szigorúan csak nőknek tartják fent.

Buszok

Egyiptom jelentős városainak többsége rendelkezik saját buszhálózattal és rendszeres járatokat üzemeltetnek a települések között is. A dohányzás engedélyezett az autóbuszokban, de a légkondicionálás miatt tilos kinyitni az ablakokat. Általában az autóbuszút drágább és sűrűbben meg is áll, mint a vonat, ezért hosszabb útvonal esetén érdemesebb a vasutat választani.

Hozzászólások

1 Hozzászólás | “Vasút, taxi, autó, busz, és metró

  1. Skorpió szeme | SnangerBL | 2012. augusztus 4. 18:01

Írd le a véleményed, kérdésed!: