Egyiptomról és a hajós szafarikról

Viszonylag könnyű Egyiptom klímájáról írni, hiszen az ország éghajlatát egész évben meleg és száraz időjárás jellemzi. A téli időszak decembertől februárig tart. Ekkor a napi átlaghőmérséklet 20 C körül alakul a Földközi-tenger közelében, míg Asszuánban ekkor is 26 C. Még a téli hajnalokon is csak 8 C-ra csökken a hőmérséklet.

Csapadékban Alexandria a leggazdagabb, ahol évi 20 cm csapadék hullik alá, míg Asszuán szinte teljesen száraz (2 mm évente). Március és április hónapokban gyakran fúj a szél a sivatag felől, akár óránkénti 150 km-es sebességgel is. Mondhatni, hogy Hurghadában az enyhe szél egész évben jellemző, ami kellemessé és elviselhetővé teszi a legforróbb napokat is.

Hajós szafari menetrend:

Fontos részletek:

Budapest-Hurghada menetidő repülővel kb 3,5 óra

A reptéren kint nyitva van a Duty free shop (Ramadan ellenére), ahol töményet és sört lehet venni. Érdemes itt, mert a városban sokkal drágább és nehezebb hozzájutni.

Egyiptomban hozzánk képest 1 óra időeltérés van.

Próbálunk minden anyagi részt is összeszedni, ami még felmerülhet:

A reptéren és a hotelben is lehet pénzt váltani. 1 dollár kb 5,7 – 5,4 LE (egyiptomi font). Azt hiszem a reptéren jobban váltják. Érdemes váltanotok, mert nem jártok jól, ha a boltokban vagy a kávézókban dollárral vagy euroval fizettek, ugyanis felkerekitenek rendesen. Szóval érdemes fontot tartani a zsebben, ha a városban járunk (szórakozó hely belépő, bazár…stb) vagy elmegyünk El Gounaba és ott iszogatunk
A vízumokat is a reptéren érdemes megvenni. Az 15$. Jó ha van apróban, mert a helyi erő nem fog „tudni” visszaadni. Úgy kellene borravalót adnunk a hajón, hogy a guidenak és a legénységnek külön. Mindenkire rábízom, hogy mennyit szeretne majd adni (20$-t azért minimum be szoktunk dobni ).
Ha megyünk nemzeti parkba (Rash Mouhamed) merülni az 10$ belépő fejenként.

Felszerelés bérlés árai Hurghadában azok számára, akik nem itthonról hozzák a cuccokat:

Ezeket a bérléses dolgokat gondoljátok át, hogy hogyan éri meg. Itthonról vinni vagy kint bérelni. És utána irjátok meg hogy kinek mi kell majd pontosan (és a méretet is lehetőleg)

Gyógyszerként pedig az Antinal és Emetrex duot javaslom, az egyik napi 1 tablettával tuti a hasmenés megelőzésére, a másik pedig esetleges tengeri betegség ellen van. Ezt helyileg is meg tudjuk venni a gyógyszertárban két kávézó között. És 6-8 font darabja, nem egy nagy tétel.

Ajándék: ha szeretnétek majd leendő barátainknak ott hagyni valami emléket… póló, toll, fénykép magunkról, cigi, zsebkés, …stb mindennek örülnek…

Biztosítás: A poggyász-, baleset-, élet-, utasbiztosítást mindenki kedve szerint kösse meg, ahol, vagy ahogy szokta. Pl. a Grand Toursban (Király u 15.) vagy www.buvarbiztositas.hu -n, DAN,…stb
Kommunikáció : Térerő nagyjából az érkezéskor és az induláskor van, mondjátok meg az itthoniaknak, hogy ne aggódjanak, ha nem jelentkeztek.

Mit hozzatok búvárkodáshoz. A tenger 21-26 fok körül van, ami már megfelelő hőmérséklet ahhoz, hogy shorty-ban merüljön az ember nyáron, de télen szükséges az 5mm-es hosszú ruha. És ha belegondolsz, hogy napi 4 merülésre van lehetoséged, meg hogy reggel+este lehet hűvös is, akkor úgy fest, jó lesz hosszú ruhát (is) hozni. Apropó, éjszakai merülés, lámpáról ill. elemekről, töltőről se feledkezzetek meg! Búvárnapló, búvárigazolvány!

Mit hozzatok egyébként : Útlevél , Ruhát alig: amiben utaztok oda-vissza, néhány pólót a hajóra, sapkát, fürdőgatyát, törölközőt.. Napkrém a kényeseknek. Egy vastagabb polár estére. A hajón mezítlábas divat van, tehát még papucs se nagyon kell. Kártyát, könyvet, játékot, óvszert stb. saját igény szerint. Gyógyszert, láz-, hasmenés-, hányás-,fájdalom-csillapító szereket. Kaja a szokásos finom lesz a hajón, azért nassolnivalót (keksz, mogyoró, csoki, stb.) hozz. Laposüveg a repülőre állítólag szintén fontos. Lehetőleg senki se hozzon kemény bőröndöt, inkább puha, összehajtható búvártáskát vagy sporttáskát, mert macerás lesz a kabinjában kerülgetnie.

Merülés: Szafarin 6 napig folyamatosan merülünk. Hajnali, délelőtti, délutáni és éjszakai (esti) bontásban (kivétel utolsó nap). Mindenki merül, ha kedve tartja, ha lusta, nem merül. (Még a szél és általában az időjárás közbeszólhat)

Emlékeztető:

Forrás: Red Sea Boats

Hozzászólások

Írd le a véleményed, kérdésed!: