Egyiptom: misztika és a valóság között

Hiába csipkedi magát, akkor sem ébred fel álmából az, aki Egyiptomba utazik. Aki egyszer látta ezt az országot, az rájön, nem véletlen, hogy a helyiek nézôpontja szerint a világuk egy varázslatból született. Így teljesen érthetô, hogy a turisták itt találják meg történelem legmisztikusabb emlékeit, a búvárok a víz alatti világ legszebb élôlényeit, a kalandra vágyók pedig életük legizgalmasabb élményeit. És persze az sem mellékes, hogy azok a szerelemre vágyók, akik megismerik Egyiptom okkoltizmussal átitatott kultúráját, egészen biztosan találnak maguknak itt néhány igazán hatásos varázslatot.

Ráfoghatnánk a vízipipa, a tenger, a hibiszkusztea és a mindent átható fuszerek illatának bódító egyvelegére is, de azt a hangulatot ami már a repülôrôl leszállva megszállja az Egyiptomba érkezôt, igazából nem ez okozza. A több ezer éves kultúrát és a misztikus titkokat rejtô ország minden porcikájából árad ez a mindenkit megbizsergetô érzés, akár valamelyik modern nagyváros éjszakai forgatagában sétál, akár Luxorban ücsörög a Nílus partján.

A Hurghadát megcélzó legkényesebb turisták sem fognak csalódni mikor a szállodába érnek, még akkor sem, ha szembesülnek azzal, hogy a színvonalat jelentô csillagokat Afrikában kicsit másként értelmezik, mint Európában. A hazánkban kínált szállodák mindegyikéhez tartozik saját lekerített tengerpart, valamint több úszó- és élménymedence is. A szobákat a legtöbb helyen úgy tájolták, hogy azok ablakai a tengerre nézzenek. Ami ugyebár nem mindegy, mikor egy pár a saját erkélyérôl, kettesben szeretné nézni az afrikai naplementét.

Az egyiptomi utakat szervezô Malda Tours munkatársa elmondta, hogy az utazók többsége a lehetôségekhez képest minden helyi jellegzetességet meg szeretne ismerni. És ezt hol is lehetne kezdeni, mint az egyik vízipipa bárban? Szívásra alkalmas hely szinte az összes hotelben van, a kalandvágyóbbak azonban a közeli városba is kimehetnek, hogy a helyiekkel együtt élvezzék a – minden mástól mentes - illatos füstöt.

Az egyiptomi város esti forgatagát sem szabad kihagyni. Aki távolabb lakik a belvárostól, nyugodtan szálljon taxiba, de elôtte mindig alkudjanak meg az árban. Egy kb 10 kilóméteres szakaszt általában 10 LE-ért tesznek meg – rövid alkudozás után. Az üzletekben nincsenek kiírva az árak, lehet alkudni, de van, ahol ragaszkodnak a fix összeghez.

Séta közben a párok vigyázzanak az illemre, mert Egyiptomban nem szokás puszilkodni az utcán. A romantikára vágyók pedig ne bízzanak az esti tengerpart sötétségében, mert ahogy elcsattan az elsô csók, biztosan megjelenik egy összevont szemöldöku ôr, aki mosolyogva ugyan, de figyelmeztet a szobák diszkrét kényelmére.

A víz alatti csodát mindenképpen látni kell. A Vörös-tenger adja a világ egyik leggazdagabb látnivalóját, közel ezer faj él benne. Az egy napos fakultatív programra helyben is be lehet fizetni. A nyaraláshoz képest korai indulás – kb reggel nyolc óra – vagy az úszni nem tudás ne tántorítson el senkit, mert különben kihagyja élete egyik legszebb élményét. A korallszigetekhez szállító hajón mindenkinek adnak búvárszemüveget, pipát és mentômellényt, így már csak a helyi búvár vezetôbe kell belekapaszkodni vagy követni, aki megmutatja korallok közötti legszebb utat.

Aki elutazott Egyiptomba, semmiképpen ne hagyja ki Luxor meglátogatását. A Nílus partján sétálva, a királyok és a királynôk völgyében, a Luxor-templomban vagy az ókor többi gyönyöru emléke közt könnyen visszatérhetnek a fáraók korába. A misztikában hívôk pedig több helyen is találnak lehetôséget arra, hogy megragadják és meg is tartsák szerencséjüket. Ilyen például a karnai szent szkarabeuszbogár szobra, melynek az a legendája, hogy ha háromszor körbejárják, akkor teljesíti egy kívánságukat, a hét kör pedig gyermekáldást hoz. A szobor alól elhozott apró kavics vagy csipet föld pedig nem csak szerencsét hoz, hanem a szerelmet is megôrzi.

Forrás: borsonline.hu

Hozzászólások

Írd le a véleményed, kérdésed!: