Cetcápa El Gounánál

Már megint lemaradtunk valamiről: sznorkelezők cetcápát láttak az egyiptomi pihenőhelyen.

Csupán egy nap telt el azután, hogy a Whale Shark Awareness team El Gounában járt, és az ottani bázisokon a cetcápákról felvilágosító munkát végzett a Project Aware támogatásával, amikor a társaság hívást kapott.
- Egy cetcápát láttunk ma reggel, mindenki látta a hajón, a vendégek és a személyzet is!

A Whale Shark Awareness Red Sea célja megtanítani a búvárokat és sznorkelezőket a cetcápák megfigyelésére, többek között azt is kérik, fotózzák le az állatokat. Egy publikus adatbázisba kerülő azonosító fotók segítségével próbálják nyomon követni az útvonalaikat, megfigyelni vándorlásukat, szokásaikat.

A hír után az észlelő bázis segítségével megpróbálták megkeresni a hatalmas és teljesen ártalmatlan cápát. A csapat zodiacba szált, GPS, távcsövek, víz alatti kamera, mérőeszközök társaságában, de eredmény nélkül voltak kénytelenek visszatérni.
Nem így a vendégek, akik -érthető okból- nagyon boldogok voltak, amikor a hajó a kikötőbe érkezett. Nem csak hihetetlenül szerencsés és ritka cetcápa (rabló- vagy bordáscápa más néven) találkozásuk volt, de delfineket és teknőst is láttak aznap.

Az azonosító adatbázisba 3 új egyed került fel 2006 novembere óta, a legutóbbi cetcápa megfigyelés El Gouna környékén áprilisban volt, a leggyakoribb pedig a Ras Mohamednél történt június elején.

Forrás: Divecenter.hu

Hozzászólások

Írd le a véleményed, kérdésed!: