Sínai-félsziget

A Suezi és Agabai-öblök között fekvő, háromszög alakú sivatag terület, amely Egyiptomot elválasztja az Arab félszigettől. A vidék az írott történelem kezdete óta kulcsfontosságú volt Egyiptom történetében. A IV. dinasztia híres Sznofru és Kheopsz fáraóinak nevét éppúgy sztélék jelzik, mint a VI., XII. vagy az Újbirodalom fáraóit. (Az utolsó ilyen sztélé III. Ramszeszé, de a félszigeten átvezető út később is ismert volt.) Éghajlata szélsőséges. Nyáron szinte elviselhetetlen a hőség a vádikban, télen viszont a 2000 m feletti hegycsúcsok sokszor hóval fedettek. Bizánci stílusban a Szt. Katalin Kolostor, mely a Sínai legfőbb látnivalóinak egyike. Páratlan élményt kínál a Mózes-hegyi napfelkelte, de kedveltek a különböző teve-és jeepszafarik is.

Hozzászólások

2 Hozzászólás | “Sínai-félsziget

 1. SDke | 2008. április 7. 11:27

  A Mózes-hegyre nemcsak a napfelkelte miatt érdemes felmenni. Egy zarándokútnak is elmegy! De megéri! Mózes itt kapta meg a 10 parancsolatot. Hogy anno is voltak -e már lépcsők kialakítva, nem tudom… :) Valószínűleg nem.
  FONTOS: térdfájósok felejtsék el!!! És nem árt a túra előtt pár napot ráedzeni egy kis parti futással. Kb. 1000 métert gyalogol az ember függőlegesen, órákig csak megy, csak megy…de szép a kilátás, felejthetetlen hegyeket, tájakat lát…és egyszer csak felvillan a csúcson álló kápolna…ami be van zárva! :) És csak a kulcslyukon tudsz benézni :)
  De a kirándulásért és a tudatért, hogy egy “szent” helyen jársz, megéri megtenni a túrát.
  Jó kirándulást!

 2. Zsugonits Szilvia | 2009. január 7. 13:37

  Én aug.közepén jártam a hegyen, csillaghullás idején!
  Hát, az valami gyönyörű volt!
  Életem egyik legszebb élménye.

  Ha nem akarsz gyalog menni, tevére is ülhetsz. Kicsit félelmetes ugyan, mert végig a szakadék szélén baktat, de megnyugtattak, ismeri az utat. Jó tanács: kapaszkodj!

Írd le a véleményed, kérdésed!: