A piramisok titka

A piramisok történelme kb. ötezer évre nyúlik vissza. Az ősi Egyiptom lakói a fáraók temetkezési helyéül építették ezeket az épületek. Hittek a túlvilági életben, s azt szerették volna, ha isteneik a túlvilágon sem szenvednek semmiben hiányt. Éppen ezért ékszereket, élelmet, bútorokat, hangszereket, sőt még vadászfegyvereket is elhelyeztek a piramisok kamráiban.

A piramisokat még a fáraó életében elkezdték építeni, hogyha eljön halálának napja minden készen álljon a temetkezési szertatáshoz.

De mi a titok?

A gízai piramist, az ókori világ hét csodájának egyikét, 23 év alatt építették föl. Az építéshez 2,3 millió kőtömböt használtak fel, amelyek több tonnát nyomtak, s volt amelyet 147 méter magasra kellett emelni.
Ha minden adatot sikerült összerakni a fejünkben, s megjelent egy hatalmas piramis képe, akkor már előrevetíthető, hogy  mi a nagy kérdés.

Hogy volt képes az ókori ember egy ekkora építmény elkészítésre? Ráadásul évezredekkel ezelőtt élt, és nem állt rendelkezésére sem daru, sem markoló és semmilyen mai technikai eszköz.

Sokféle elmélet alakult ki a piramisok építése körül. A tudósok szerint az ókori egyiptomiak még nem ismerték a kereket. Viszont rájöttek, hogy sokkal könnyebb eljuttatni a követ a piramis helyére, ha azt görgetik, így megalkották a “gördülő kövek” fogalmát.  Egy egyszerű, görbített faelemekből álló szilárd, kerékszerű szerkezet fogta közre a követ, amelyet 12-15 ember húzott az építkezés helyére. Ezzel az ötlettel nemcsak az építészet művészetét gazdagították, hanem ha nem is tudták, de felfedezték a kereket is.

Hozzászólások

1 Hozzászólás | “A piramisok titka

  1. ĐorcinaH | 2009. február 16. 19:33

    Gyáááh ezek az egyiptomi csáwók nagyon tudtak wmit…:P ;)
    Csípem a búrájukat♥♥♥
    Love Egyiptom♥♥♥♥…!!

Írd le a véleményed, kérdésed!: